Sådan sparer du på vandet
Vi oplever stadig en stor interesse for, hvordan man kan få sine penge til at række længere - en oplagt måde at gøre dette på, er ved at spare på eksempelvis sit vandforbrug.
Og hvordan gør man så lige det? Altså hvordan sparer man på vandet? Gerne uden at det kræver en kæmpe livsstilsændring.
Det må nemlig gerne være nemt, at spare på vandet. Og det kan det faktisk også godt være.
Jo, nu skal du høre. Jeg har faktisk samlet mine allerbedste vandsparetips til dig lige her OG for at det ikke skal være løgn, så har jeg faktisk også samlet op på nogle af de vandsparetips, som I har delt med os i et opslag på Instagram engang for efterhånden rimelig længe siden. Tidsperspektivet gør dog ikke de gode råd ringere.
Nåmen nu til sagen.
Her er nogle af vores allerbedste vandsparetips:
Tip 1: Skrab pander, gryder, tallerkener og andet service, før du stiller det i opvaskemaskinen.
At skylle sine ting af, bruger unødvendigt meget vand. Faktisk har de fleste opvaskemaskiner et kort skylleprogram, som kan bruges, hvis dit service efter afskrabning stadig er meget beskidt. En opvaskemaskine kan skylle af og bruge vandet på en langt mere effektiv og markant mere vandbesparende måde, end det er muligt at gøre, hvis man skyller af under vandhanen. Så kort sagt: Skrab gerne, skyl ikke. Hvis du synes, det er bøvlet det der med at skrabe, så overvej om du gør det på en smart måde. Nogle gange er det nemt lige at skrabe en tallerken med det bestik, der alligevel har været i brug under middagen. Andre gange er det bare ikke nok - her kommer dejskraberen ind i billedet. Brug den til at skrabe de sidste madrester væk. En dejskraber er intet mindre end genial til formålet.
Tip 2: Sluk for vandet, når du ikke bruger det.
Det er jo igen i den meget simple afdeling - ikke desto mindre, kan der her være rigtig meget vand at spare. Lad mig komme med nogle eksempler:
Sluk for vandet, når du børster dine tænder. De (tænderne altså) skal jo gerne børstes i to minutter. Der er ingen grund til, at lade friskt, rent drikkevand løbe direkte ud i kloakken, mens du børster løs.
Sluk for vandet, når du sæber dig ind i badet. Selvom det dejlige varme vand er skønt at have rendende, så er det også en lidt usmart måde at bruge ressourcerne på… I min optik i hvert fald. Når du alligevel skal sæbe sig ind, får du mest muligt ud af sæben, ved at slukke for vandet imens, således at du rent faktisk får sæbet dig grundigt ind, før sæben skylles af. Du undgår også, at sæben ender i kloakken før den overhovedet har nået at gøre gavn.
Sluk for vandet, når du vasker hænder. Altså gør sådan her: Skyl hænderne. Sluk vandet. Sæb dine hænder ind. Lad sæben virke (i 20 sekunder, har jeg hørt). Tænd for vandet og skyl sæben af. Vupti. En hændvask hvor sæben rent faktisk får lov at virke - og hvor vandet faktisk bliver brugt.
Fortsæt selv listen.
Tip 3: Brug det vand, du tager.
Det kan være, at du fylder en kande med vand, når du skal spise, og at du ikke får drukket det hele. I stedet for at hælde vandet ud, kan du bruge det. Det kan være, du kan koge det op, og lave en god kop te ud af det. Det kan være, du kan vande blomster med det. Det kan også være, at du bliver klar over, at du konsekvent fylder alt for meget vand i den kande, og dermed bliver klar over, at du skal tage lidt mindre fremover.
Tip 4. Vælg maskiner med god energimærkning.
Med maskiner (med relevans ift. vandforbrug) mener jeg opvaskemaskiner og vaskemaskiner. Når du vælger en maskine, som har en god energimærkning, får du altså en, som bruger både el og vand mest optimalt. De fleste har nogle ‘eco-programmer’. Vasker du med dem, holdes forbruget af både el og vand på et rimeligt niveau.
Så for at opsummere - når du skal købe en vaske- eller opvaskemaskine, så vælg en, som har en god energimærkning OG benyt dig af de ‘eco'-programmer’ som denne sandsynligvis er udstyret med.
Nu til jeres tips, som jeg her har lavet en kortere opsummering af:
Gå ikke i bad hver dag.
Gå ind under bruseren så snart du tænder den, for at bruge det kolde vand, som ellers bare ville være løbet ud i afløbet.
Kig på/lugt til dit tøj, før du smider det til vask - brug dit tøj til det reelt er beskidt, for dermed at lade vaskemaskinen kører sjældnere, og dermed spare på både strøm og vand.
Brug vandet fra kogte grøntsager til at skylle stegepande eller vande haven med.
Start først vaskemaskinen, når der er vasketøj nok til at fylde maskinen op.
Saml regnvand og brug det til at vande haven samt til planterne indendørs.
Installer vandhaner og bruser med vandsparesystemer i. Disse blander vand og luft og gør, at man kan spare rigtig meget vand, ofte uden overhovedet at opdage det (udover på vandregningen, selvfølgelig).
Hav flasker/kander med vand i køleskabet, så du ikke skal tænde vandhanen og lade vandet løbe, til det bliver helt koldt, hver gang du er tørstig.
Vær opmærksom på, om du skal bruge det lille eller det store skyl, når du har været på toilettet. Brug kun det store, hvis det reelt er nødvendigt.
Vand planter med kondensvandet fra tørretumbleren.
Hvis der skal skylles mange grøntsager, så sæt en stor skål under, som samler vandet op. Vandet kan så bruges til at vande have/planter med, eller til at opløse genstridige madrester før opvask.
Hav en spand stående i bruseren, til at samle det vand op, som løber ud, mens du venter på at badevandet har den rette temperatur.
Anskaf en regnvandstank, og brug regnvandet til havevanding og til indendørs plantevanding.
Rigtig god fornøjelse med at spare på dit vand - og dermed også på dine penge. For lad os bare være ærlige: der er rigtig, rigtig mange ting, der er sjovere at bruge sine penge på, end på vandregningen 💦