Hvad er en investeringsfond?
Investering kan være komplekst.
Jeg vil forsøge at gøre det komplicerede enkelt her, hvor jeg fortæller om, hvad en investeringsfond er for noget. Jeg håber, det lykkes.
Hvad er en investeringfond?
Ofte bruges ordet ‘investeringsfond’ som et samlebegreb for fonde, ETF’er og investeringsforeninger. Så når der tales om investeringsfonde, er det typisk de tre som samlet gruppe, der hentydes til. Det har nemlig meget til fælles.
Fælles for dem er, at du investerer i fællesskab med andre, og at du dermed spreder din investeringsrisiko. Det gør du fordi investeringsfonde samler penge fra mange investorer og investerer dem i forskellige aktiver. Det kan være aktier, obligationer og evt. også andre aktiver.
Det vil altså sige, at når du investerer i en investeringsfond, bliver dine penge fordelt på mange forskellige aktiver på én gang.
Det er også her, du kan starte med at investere for små beløb, fordi du køber en andel i en investeringsforening, en fond eller en ETF, hvilket er en billigere måde at komme i gang på.
Hvad er forskellen på aktier og investeringsfonde?
Når du køber en aktie, køber du en andel i dét selskab, der udbyder aktien. En aktie koster det, den koster. Så det mindste beløb, du kan handle en aktie for, er aktiens gældende kurs.
Når du investerer i en investeringsfond, investerer du i mange forskellige aktier og obligationer på én gang. Hermed bliver dine penge spredt ud på flere virksomheder på én gang. Ofte vil disse virksomheder være spredt i forskellige lande og sektorer, hvilket yderligere er med til at reducere den risiko du har, når du investerer.
Investerer du i en investeringsfond, vil det være muligt at investere for små beløb ad gangen. Sådan er det fordi du køber en andel i selve investeringsfonden, som så på dine og dine medinvestorers vegne køber aktier og/el. Obligationer.
Passiv eller aktiv forvaltning
Nu bliver det måske lidt langhåret - men jeg synes, det her er vigtigt at få med alligevel, så hæng på lidt endnu.
Det er nemlig sådan, at en investeringsfond enten er passivt eller aktivt forvaltet.
Passiv forvaltet: Forvalteren forsøger at følge markedet. Her følger de typisk et indeks. Denne type har typisk lavere årlige omkostninger end en aktivt forvaltet.
Aktiv forvaltet: Forvalteren forsøger at slå markedet. Her forsøger forvalteren altså at finde de aktier og obligationer, der kan give et bedre afkast end det generelle aktiemarked. Denne type har typisk højere årlige omkostninger end en som er passivt forvaltet.
Men hvad er så forskellen på de tre?
Hvad er en ETF?
ETF står for Exchanged Traded Fund. Den handles på børsen ligesom aktier, hvilket vil sige, at kursen kan ændre sig i hele børsens åbningstid. Den kan altså handles hurtigt og til en præcis pris.
De fleste ETF’ere er passivt forvaltede, men der findes også nogle, som er forvaltet aktivt, og som altså prøver at ‘slå markedet’. En ETF har typisk lav ÅOP. Når du køber og sælger den, betaler du kurtage (et handlesgebyr, som kan variere fra investeringsbank til investeringsbank) og typisk også et vekselgebyr, da de handles i andre valuta end danske kr.
Hvad er en fond?
En fond kan eksempelvis være en indeksfond, og de kan både være aktivt og passivt forvaltet.
Fonde har ikke en kurs, ligesom eksempelvis en aktie. Her samler man nemlig alle de købs- og salgsordrer fra samme dag, og gennemfører dem på én gang. På den måde holder man handelsomkostningerne lave. Så når man vil købe eller sælge en andel af en fond, kender man ikke værdien, og handlen bliver tidligst gennemført dagen efter.
Hvad er en investeringsforening?
Investeringsforeninger er danske og kan ses som en dansk udgave af en ETF. Investeringsforeninger handles på børsen, hvor kursen opdateres løbende, mens markedet er åbent.
Investeringsforeninger kan både være forvaltet aktivt og passivt, og ÅOP kan variere. Når du køber og sælger en investeringsforening, betager du kurtage (købsgebyr) som kan variere fra investeringsbank til investeringsbank, men her tilføjes ikke et vekselgebyr, da den handles i danske kroner.
Før du går i gang
Hos Budgetnørden anbefaler vi aldrig konkrete investeringer, men opfordrer dig til at lave din egen research før du går i gang.
Og husk: Du skal aldrig investere penge, du ikke kan undvære. Sørg for at have en opsparing/buffer, før du lægger penge til side til investering.
Sidst, men ikke mindst:
Hvis du har brug for hjælp til at få bygget dit solide økonomiske fundament, og en guide til hvordan du kommer i gang med at investere, så se nærmere på dette kursus 👇
Få kickstartet din økonomiske rejse med et online kursus hos Budgetnørden og tag ansvar for din økonomiske kurs.