Børn og lommepenge

Vi er mange forældre, som ønsker for vores børn, at de skal have et sundt forhold til sine penge.

Udover selv at være et godt eksempel, og at tale åbent om økonomi og prioriteringer derhjemme, kan vi også hjælpe vores børn ved at lade dem øve sig.

Når man får lov til at øve sig, er det muligt at lære. Derfor er det en god idé at give sit barn lommepenge.

Hvornår skal dit barn have lommepenge?

Børns pengeforståelse starter langt tidligere end de fleste tror. Derfor kan det give mening at give lommepenge til børn helt ned til 3-4 års alderen.

Jo tidligere de begynder at øve sig, jo flere erfaringer kan de gøre sig, før de selv står med det fulde ansvar for deres økonomi.

Hvor meget skal barnet have i lommepenge?

Find en sats, som giver mening for dig selv rent økonomisk, og som passer til dit barns alder. Små børn - få penge. Store børn - flere penge.

Et eksempel kan være at give en 6-årig 20 kr. i ugen.

Skal mit barn yde for at få lommepenge?

Der er rigtig mange måder at gøre det på. Her vil jeg præsentere 3 forskellige modeller at give lommepenge ud fra.

  1. Barnet får lommepenge som ikke afhænger af pligter.

    Her giver du dit barn et fast beløb hver uge/måned uanset om dit barn hjælper til eller ej. Om barnet så også skal hjælpe til, er op til dig.

    Denne model sætter ingen sammenhæng mellem ‘arbejde’ og ‘løn’.

  2. Barnet får lommepenge, for at hjælpe til med alderssvarende opgaver.

    Her taler du med barnet om, at det kan tjene penge ved at hjælpe til med opgaver i hjemmet. Disse opgaver skal selvfølgelig matche barnets alder.

    Her giver du barnet mulighed for at lære, at barnet har indflydelse på, om det vil tjene penge eller ej. Man kan også sige, at barnet ‘arbejder’ for sine penge.

  3. Barnet tjener penge pr løst opgave.

    Hvis du vælger denne model, skal I have lavet et overblik over hvilke opgaver der skal løses i hjemmet, og hvilken sats de hver især skal have.

    Med denne model kan barnet selv påvirke hvor meget, det skal have i lommepenge. Løser det mange opgaver, tjener det mange penge, og omvendt tjener det færre penge ved at løse færre opgaver.

Vælg den model, som føles mest rigtig for dig, eller lav din egen model hvis du synes, du har en metode, som passer bedre til jer som familie.

Forrige
Forrige

10 nemme indkøbstips, der kan redde dit budget

Næste
Næste

Sådan vender du stærkt tilbage efter ferien